Bästa restaurangerna med Michelin stjärnor

Sverige har äntligen sina första tre Michelin-stjärnor. Det tillkännagavs på en gala i Köpenhamn, Michelin Nordic Guide Countries 2018 gav sitt högsta pris till kocken Björn Frantzens i Stockholm. Hans restaurang, Frantzén, öppnades i september 2017 efter att ha stängts föregående år för att flytta till en större lokal och innan han stängde hade han redan fått många hedersbetygelser inklusive två Michelin-stjärnor 2010 och en plats på listan över världens 50 bästa restauranger. Frantzén är nu belägen i en renoverad 1900-talsbyggnad.

Kocken byggde också den nya restaurangen runt möjligheten att laga mat över öppen eld för att även införa några av sina rätter med rök som tillför rätten en autentisk smak. ”För en 40-årig kock som jag är det en trevlig utmaning att försöka tämja eld,” sa han. Den nordiska guiden för 2018 har 64 stjärnrestauranger, inklusive två nya tvåstjärniga platser – Daniel Berlin i Sverige och Kadeau i Köpenhamn, Danmark. Sammanfattningsvis innehåller guiden tre trestjärniga restauranger, sju tvåstjärniga restauranger och 54 enstjärniga restauranger.

Vi fortsätter neråt i Europa

Kadeau i Danmark- Skandinavisk pionjärrörelse som går från styrka till styrka. Kocken Nicolai Nørregaard startade upp den ursprungliga Kadeau på den lilla östra ön Bornholm 2007. Köpenhamnsrestaurangen tar sin inspiration från originalet. Typiska rätter med lokala ingredienser från Bornholm, som syltas, härdas, jäses och röks, är en del av en 20-rätters provsmakningsmenyn. Tänk på ostron med hampa och persilja, insvept i ett kålblad eller en fin skål med jästa blomblad och bevarade bär som är suspenderade i honung och flankerad av krasse.

Vid slutet av förra året avslöjade Michelin också sina stjärnmeddelanden för Storbritannien och Irland. Medan Araki, en ”300 pund per person”-sushi bar i Mayfair, var Storbritanniens enda uppgradering till tre stjärnor, debuterade Bibendum i Chelsea på en tvåstjärnig nivå. På samma sätt blev Wild Honey Inn den första puben i Irland att någonsin få en Michelin-stjärna och kändischef Tom Kerridge’s The Hand & Flowers tilldelades två stjärnor och de blev Storbritanniens första pub för att få ett Michelin-betyg, alla är helt säkert värda ett besök.

Bäst i Storbritannien?

The Fat Duck, som öppnades 1995 av Kock Heston Blumenthal i en renoverad 1600-talsstuga, hade The Fat Duck uppnått tre Michelin-stjärnor 2004 och ett mycket gott internationellt rykte. Berömd för sin eklektiska 14-rätters provsmakningsmeny, får man en oförglömlig upplevelse i sådana rätter som Alice in Wonderland -inspirerad av falsk sköldpadda-soppa, som innehåller ett ätbart fickur gjord av frystorkad nötkött som är belagd i guldblad och som lagts i en tekopp i vilken het buljong som ”te” hälls på för att lösa upp klockan.

Blumenthal tillför en stor dos psykologi till sina rätter. ”Till exempel äta sardin på rostat sorbet för första gången skapar en förvirring eftersom hjärnan kommer förvänta sig en efterrätt och du kommer därför att smaka mer sötma än vad som existerar.” Detta återspeglas i en berömd maträtt som han kallar ”Ljud av havet”, där maten fylls med ett skaldjurskum och serveras på en ”strand” gjord av tapioka, brödsmulor och ål. Dessutom presenteras gästerna med en iPod så att de kan lyssna på ljudet av havets vågor medan de äter rätten.