De märkligaste restaurangerna runt om i världen

Vi börjar i Taiwan. De flesta tycker inte om att tänka på att det är ett samband mellan att äta och toaletten. I Taiwan fick de en idé om att göra en annorlunda tvist på denna symbios. ”Modern Toilet Restaurant” handlar om detta udda köket där mat såsom curry och nudlar- serveras i toalettskålar! Det har visat sig vara väldigt framgångsrikt. Ägare Eric Wang har öppnat en rad liknande tema-restauranger. Vad kan vara roligare än att bjuda in till affärsmiddag i en toalettskål?

”Dans Le Noir” i Storbritannien är en restaurang belägen i London. Mörkret kan vara underbart och är ett stort inslag i denna restaurang. Detta stället kommer ge dig en upplevelse utöver det vanliga. Restaurangen har kapacitet för upp till cirka 60 matgäster, och konceptet är alltså att du beställer din måltid – i ett helt mörkt rum – vilket är inte är det lättaste! Tanken med detta är att de som gästar restaurangen helt enkelt ska fokusera på sina smaklökar och verkligen känna av maten och inte fokusera på det estetiska.

Under vatten

Ithaa är ett namn på en restaurang i Maldiverna som bara har 12 platser och kostar 5 miljoner dollar vilket gör det till en exklusiv bokning. Vad som gör just denna uppskattade restaurang så åtrådd beror på dess placering. 16 meter under ytan av Indiska oceanen. Genom ett 180 graders akryl fönster kan man se ett bländande utbud av rockor, fjärilsfiskar och varelser. På grund av djupet och kupolen, gör det denna restaurang till världens första akvarium-liknande undervattensanläggning. Kan det vara värt pengarna?

I luften

Middag i luften låter ju inte så pjåkigt. Om det finns de som vill äta hummer under havet, kommer det att finnas andra som vill mumsa på lite biff uppe i himlen. Här kommer motsatsen till restaurangen nämnd ovan nämligen – middag i himlen. Konceptet kommer från Belgien och har blivit utbrett över hela världen. Gästerna sitter fast på ett bord som är knutet till en kran innan de höjs 165 meter i himlen där de svävar tryggt medan man njuter av en lyxig måltid.

Sjukhusvistelse

The Clinic i Singapore är en restaurang som har ett unikt koncept. Nämligen att länka ihop mat och sjukhus vilket kan ge blandade signaler. Det finns ingen tvekan om restaurangens goda referenser. Detta är en mycket exklusiv konceptrestaurang, i samma anda som Heston Blumenthal’s Fat Duck. Tillsammans med den molekylära gastronomin kommer matupplevelsen med en medicinsk vridning. Maträtter tillhandahålls under kirurgiska ljus och matgästerna sitter i rullstolar samtidigt som de njuter av en exemplarisk måltid. Hur fräck upplevelse är inte detta?

Restaurang utan servitörer

”s ’Baggers” är en restaurang belägen i Tyskland. Att vänta på personal är bara en av många saker som gör en matgäst frustrerad. Uppriktigt sagt bryr vi oss inte tillräckligt, vi vill bara att våra drycker serveras i tid och maten är fortfarande varm när den kommer. Den underliga namnet ”s ’Baggers” i Tyskland har bestämt sig för att ta bort servitörer helt och hållet. Mat serveras på en kulinarisk berg-och dalbana och beställningar tas via en pekskärm. Vi antar att den ofta hatade serviceavgiften är frånvarande också.