Den härliga hälsomaten

”Du är vad du äter”, lyder ett gammalt talesätt, och idag vet alla att det är sannare än någonsin. En människas kostvanor påverkar allt från de inre organens funktioner och musklernas styrka till immunförsvaret och den mentala hälsan. Tack vare ständig forskning blir kunskapen om det vi äter allt mer djupgående och detaljerad, och idag finns det tillräckligt med information för att alla skall kunna äta sig till ett så härligt och hälsosamt liv som möjligt.

Denna kunskap om hur maten påverkar både den yttre och inre hälsan vill David von Laskowski på greenfood (David von Laskowski linkedin) förmedla genom att ständigt utveckla sitt sortiment på nyttiga och goda matvaror. Att äta hälsosamt innebär inte längre att äta tråkigt, utan det finns idag enormt många smakfulla recept och ingredienser att njuta av. Mat ska vara spännande och delikat och ge en känsla av både glädje och tillfredställelse.

Tänk på balansen

En av de farligaste kostvanorna som finns är att äta mycket ensidigt. Oavsett om man är vegan eller köttätare så är det aldrig bra att bara äta en slags mat. Dessutom är det tråkigt! För att en måltid skall innehålla alla de livsviktiga mineraler, vitaminer, proteiner, fibrer och kolhydrater som man behöver gäller det att balansera sin kost så mycket som möjligt, och lägga extra stor vikt på frukt och grönt.

Ett vanligt misstag när det kommer till maten är att man missar sina egna, personliga behov. Alla människor är förvisso uppbyggda på mer eller mindre samma sätt, men behoven kan däremot skilja sig avsevärt. En vegetarian eller vegan får till exempel ofta i sig fler vitaminer än en inbiten köttätare men kan däremot missa många viktiga proteiner och vitamin B, som man hittar höga halter av i kött. En annan viktig faktor är den personliga livsstilen – är man en maratonlöpare har man helt andra behov än om man är kontorsråtta, och en äldre människa har andra behov än en yngre.

Rent och gott

Hur matvarorna framställts och behandlats är en annan avgörande faktor vad gäller deras kvalitet, och den rådande trenden är att man håller sig till så ekologiska och giftfria matvaror som möjligt. Även saker som vin och choklad, fisk och skaldjur kan variera rejält i kvalitet beroende på hur de producerats. Allt fler restauranger satsar i dag på en ren och ekologisk meny och allteftersom medvetenheten ökar om miljövänliga och giftfria alternativ, desto mer ökar efterfrågan.

I Sverige finns det både caféer och restauranger där man väljer att ha ett utbud som passar alla typer av konsumenter. Man kan med god behållning få sig en praktfull lyxmiddag som helt består av till exempel ekologiska, veganska eller antioxidanta rätter, och det går utmärkt att hitta bra och nyttiga alternativ i vanliga livsmedelsbutiker.

Några svenska hälsorestauranger

För den som gillar att gå ut och äta finns det ett flertal alternativ att välja bland, särskilt om man befinner sig i någon av de större städerna. I Stockholm kan man till exempel gå till Hälsans Hus, vars helvegetariska lunchbuffet lockat till sig besökare i många år. JOS hälsocafé i Göteborg är ett bra alternativ för den som vill äta rena och bra råvaror, och i Malmö har hälsorestaurangen In the Pink blivit ett av de hetaste tillhållen.