Fantastiska tårtor och underbara efterrätter

Något som alla ser fram emot efter en smakfull middag är en efterrätt som avslutning. Desserten är alltid en höjdpunkt och kan bli en stor succé under familjemiddagen eller bland de inbjudna gästerna. Det finns en otroligt stor variation av olika efterrätter med allt från rätter som man förbereder snabbt och serverar direkt som glass eller efterrätter som behöver bakas och som tar lite mer planering. En del efterrätter serveras varma medan andra är nedkylda.

Historiskt sett är dagens efterrätter en ganska ung företeelse i Sverige. I äldre tider åt man vanligen någon form av gröt som kokats på mjölk som dessert men när tillgången på socker ökade kunde man servera bär i olika former. Glass blev dock den absolut vanligaste efterrätten i Sverige efter andra världskriget och är fortfarande en mycket omtyckt dessert.

Födelsedagstårtor

Tårtor är kanske vår absolut mest omtyckta dessert som serveras framförallt för att markera något särskilt och speciellt som vi vill fira såsom en födelsedag, ett bröllop eller ett dop. Att fira en födelsedag med tårta är mer eller mindre tradition i Sverige och vi kallar till och med tårtan för ”födelsedagstårta”. En klassisk födelsedagstårta ska gärna prydas med ljus och helst samma antal ljus, eller sifferformade ljus, som antal år personen fyller.

Alla känner till födelsedagstårtan men de flesta känner nog inte till tårtans ursprung. I Grekland under antiken hyllade man Artemis, som var en mångudinna, med levande ljus på runda kakor. Kakorna var en symbolik för månen medan ljusens rök hade en speciell funktion som var att bära önskningar till gudinnan Artemis. Denna tradition utför vi fortfarande när exempelvis födelsedagsbarnet gör en önskan och blåser ut alla ljusen på tårtan.

Tårtor för speciella tillfällen

För stora och speciella tillfällen är det trevligt att fira med en tårta och är många gånger ett måste. Förutom födelsedagstårtan är väl bröllopstårtan en av de mest klassiska och älskade av alla tårtor. Men det finns fler olika typer av bröllop att fira med tårta som exempelvis silver- och guldbröllop. Vi firar många andra viktiga och speciella tillfällen med tårta exempelvis när dottern eller sonen går ur nian med godkända betyg eller firar när våra barn tar studenten några år senare. För att göra dessa unika och betydelsefulla stunderna oförglömliga kan du idag designa och beställ din egna tårta så att den passar tillfället perfekt.

Du kan numera även beställa form och utseendet på tårtan som kan ha formen av en matchtröja i ”rätt” färg, en studentmössa, en handväska eller en konfirmationstårta formad som en bibel med ett foto av konfirmanden. Det finns oerhört mycket mer att välja mellan och olika tillfällen att fira såsom mors dag, kusliga och roliga Halloween, julafton och påsk, barnkalas och givetvis en tårta för det högtidliga dopet. Finns det något härligare och mer festligt än en tårta? När exempelvis lamporna släcks och tårtan bärs fram till födelsedagsbarnet med brinnande ljus skapas ett minne som varar för resten av livet. Kanske du inte kommer ihåg vilka födelsedagspresenter du fått som barn men du kommer säkerligen att komma ihåg tårtan.