Fäviken – prisbelönt restaurang i Åre

Fäviken är en udda fågel i den svenska restaurangfaunan. Till att börja med så har grundaren Magnus Nilsson och hans köksmästare Jesper Karlsson valt att etablera sig i Åre snarare än i någon av storstadsregionerna, vilket är mer än vågat för en restaurang som serverar mat i den övre prisklassen. Att de dessutom lyckats få två stjärnor i Michelinguiden är också något som, minst sagt, är (eller i alla fall har varit) avvikande i Sverige där Michelinstjärnor är lika sällsynta som isbjörnar i öknen.

Fäviken lutar sig starkt mot sitt jämtländska arv. Den mesta maten som serveras är starkt förankrad i fjällvärldens mylla och karga fjälltoppar. Det här är en miljö som förpliktigar, och som sätter sin prägel på både mat och människor. Fäviken jobbar med en stor mängd lokala råvaror. Man plockar örter på berget, köper in grisar och annat kött från fäbodarna runt omkring, man odlar till och med sin egen tobak och tillverkar sitt eget snus, vilket är en perfekt avrundning på måltiden.

Maten på Fäviken

Fäviken arbetar med färdiga menyer som säsongsvarieras och anpassas efter vilka råvaror det finns tillgång till. Maten är oftast rustik och kommer i större portioner mot vad man normalt sett är van vid på en krog i den högre gastronomiska skalan, vilket är något som uppskattas mycket. Hos Fäviken kan man räkna med att bli serverad klassisk svensk mat, men med en oerhört hög kreativ nivå. Det här är långt ifrån skolmatsalens husmanskost. Man kan också räkna med att få betala mycket. En middag kostar 3 000 kronor, exklusive dryck.

Miljön

Fäviken ligger naturskönt till på Åreskutan, i ett rött gammalt timmerhus. Interiören är precis så som man kan förvänta sig av den här miljön, med grovt tillyxade bord och mjuk belysning som ger en känsla av att vara på ett värdshus under vikingatiden. Maten serveras gärna på stenfat eller i korgar som påminner om fågelbon. Allt är genomtänkt in i minsta detalj vilket man kan förvänta sig av den här typen av proffs. Allt sammantaget är det en förstklassig upplevelse av absolut världsklass.

Servicen

Servicen på Fäviken är som det kan förväntas av en restaurang med två Michelinstjärnor – ypperlig. Alla från kökspersonal till serveringspersonal är proffs och bidrar till att skapa en fantastisk totalupplevelse. Maten presenteras som om det vore en ambassadbjudning där du introduceras till ett främmande lands regent. Det märks att de som arbetar på Fäviken har en stor kärlek till både sin arbetsplats och till det som blir vår middag. Med en så stor del av råvarorna som producerats av personalen själva är det väl svårt att känna annat.

Sammanfattning och betyg

Det är oerhört svårt att sätta ett sifferbetyg på en upplevelse som Fäviken. Allt sammantaget är det en unik institution i svensk restauranghistoria. Maten är fantastisk, miljön är oerhört inspirerande och servicen är förstklassig. Att restaurangen ligger i Åre bidrar till totalupplevelsen, där en resa dit med ett besök på Fäviken blir ett absolut måste för den som har det minsta lilla matintresse, även om det kostar som en veckas chartersemester. Allt detta sammantaget gör att vi inte är förvånade över att de är fullbokade sex månader framåt.