Kockarnas val av restauranger

På senare tiden har den kulinariska branschen dominerat världen. Moderna människor värderar god mat, bra stämning och kunskap gällande det vi får serverat på vår tallrik. I och med den rådande trenden gällande mat har kockar och experter runtom i världen samlat sina favoriter inom det vi idag kallar haute cuisine. Idag finns det listor och utmärkelser som uppmärksammar de krogar som är av hög kvalitet. Bland annat har vi Michelin-utmärkelserna, tidningen TIME Magazine har även publicerat listor över högkvalitativa restauranger. och sist men inte minst brittiska tidningen Restaurants lista ”The World’s 50 Best Restaurants” (namnet talar för sig självt) .

Tack vare det faktum att vi lever i ett globaliserat, internationellt samhälle har vi möjlighet att experimentera och utforska de olika kulinariska världar som existerar utanför våra länder. Vi inspireras och utmanas tack vare nya matlagningstekniker, smaksensationer och kombinationer. Detta betyder att utvecklingen i köket går framåt mycket fortare än tidigare, och det innebär även att våra smaklökar utvecklas. Idag är standarden för en god smakupplevelse högre. När det kommer till att utvärdera ett restaurangbesök handlar det lika mycket om helhetsupplevelsen som om maten. Bra belysning, mysig atmosfär, kunnig personal och fina miljöer är avgörande för att ett bra restaurangbesök.

El Celler de Can Roca

Trea på 2017 års lista över toppkrogarna i världen hittar vi El Celler de Can Roca. Restaurangen ligger i den lilla staden Girona, Katalonien, Spanien och öppnades år 1986 av bröderna Joan, Josep och Jordi Roca. Inte bara har restaurangen utnämnts till topp 50 i världen 2011- 2017, utan även bäst i världen år 2015, och restaurangen har tre Michelin-stjärnor. Restaurangen serverar traditionell katalansk mat med en modern tvist, något som Michelin-guiden beskriver den som ”kreativ”. Restaurangen har dessutom en stor vinkällare med cirka 60 000 flaskor. Rätterna presenteras på udda vis, bland annat har restaurangen en rätt som innehåller karamelliserade oliver som serveras på ett bonsai-träd.

Osteria Francescana

Som nummer två på årets upplaga av de femtio bästa restaurangerna i världen låg italienska restaurangen Osteria Francescana. Detta matställe ägs och drivs av kocken Massimo Bottura sedan år 1995. Krogen ligger i Modena, Italien. År 2016 röstades restaurangen fram till världens bästa, vilket innebar att den blev den första italienska krogen att få denna ärofyllda utmärkelse. Osteria Francescana innehar tre Michelin Guides stjärnor och ligger etta i italienska l’Espressos matguide – Ristoranti d’Italia med högsta poäng. Restaurangen beskriver själv att dess kök är ”…både snabb och långsam: ett modernt och traditionellt kök på en och samma gång”.

Eleven Madison Park

Etta på listan över 2017 års ”The World’s 50 Best Restaurants” hittar vi Eleven Madison Park, en krog som ligger belägen på Madison Avenue i New York City. Denna moderna och amerikanska krog finns med på listan redan 2016. Restaurangen är designad av kända arkitekturfirman Bentel & Bentel, och ligger vid amerikanska landmärket Art Deco Metropolitan-byggnaden. År 2006 introducerades kockarna Daniel Humm och Will Guidara till Eleven Madison Parks kök, och fem år senare köpte de krogen från ursprungsägaren Danny Meyer som öppnade krogen år 1998. Restaurangen erbjuder gästerna en flerrätters provsmaknings-meny inspirerad av New Yorks jordbruk och dess kulinariska traditioner.