Kosttillskott och matersättning

God mat i all ära, men tillhör du dem som sällan har tid att sitta ner och äta i vissa perioder? Eller äter du en kost baserad på mycket växter? Då vet du hur viktigt det är att på ett bra, snabbt och enkelt sätt få i sig de vitaminer, protein och mineraler som kroppen behöver. Nedan kan du läsa mer om vad som är bra att ha i åtanke när du väljer att ersätta ett eller flera mål mat samt tips på kosttillskott som kan vara bra att ta av olika anledningar.

Om matersättning

Oavsett om du är en person som är ständigt på språng eller om du vill kick-starta en viktnedgång kan matersättning, eller måltidsersättning som det också kallas vara ett bra alternativ. Här på apohem.se kan du hitta en rad olika bra produkter inom området.

Matersättning eller måltidsersättning kommer i några olika former, bland annat som pulver, bars och/eller färdig dryck av olika slag. Att äta måltidsersättning av olika slag är inte farligt utan kan snarare vara bra för dig som är extra mån om din hälsa. På samma sätt som kosttillskott kan vara ett bra alternativ om du behöver öka ditt intag av bra proteiner, mineraler och vitaminer. Det finns mer information om kosttillskott längre ner.

Som bekant så finns det en mängd olika alternativ. Enligt experterna är de flesta av alternativen bra och de flesta produkter är tillverkade för att du ska få i dig de vitaminer och mineraler som du behöver per måltid och/eller per dag. Det är upp till dig som kund vilket alternativ du väljer och ett bra tips är att läsa på lite och jämföra olika varianter innan du köper upp ett eget litet lager och sätter igång på riktigt. Då kan du dessutom hitta dina favoritsmaker och liknande.

Det är också möjligt att blanda matersättning och ”vanliga” måltider i sin diet. På det sättet kan du själv kontrollera vad du stoppar i dig och hur mycket kalorier det är. Till exempel kan du snabbt gå ner i vikt genom att byta ut många av dina mål till pulverersättning samtidigt som det ibland räcker med att byta ut några mål i veckan för en hälsosam viktnedgång.

Om kosttillskott

Till skillnad från måltidsersättning eller matersättning så ersätter kosttillskott inte den mat du äter. Ett kosttillskott används snarare som ett komplement i din diet för att du vill öka ditt intag av vissa proteiner, vitaminer och/eller mineraler. Experterna menar att du endast ska äta kosttillskott om du tror att du lider av bristen på något ämne, eller om du har konsulterat läkare som rekommenderat dig att äta kosttillskott. Generellt finns det vissa kosttillskott som är mindre farliga att äta utan rekommendation från läkare, exempelvis vissa proteinpulver och vissa vitaminer baserat på att du tränar mycket och vill bygga muskler eller att du till exempel medvetet har uteslutit vissa ämnen i din kost.

Kosttillskott kan vara ett bra alternativ för exempelvis veganer och vegetarianer som behöver se till att få i sig vissa proteintyper och mineraler som nästan uteslutet finns i köttprodukter.